Rosacea og kost – når livet begrænses

Lad mig først kort præsentere mig selv, mit navn er Maya Viksjø, og for næsten mange år siden fik jeg konstateret rosacea, en hudsygdom, der skønnes at være ca. 70.000 danskere har sygdommen. De sidste mange år har jeg forsket i rosacea, hvad der forårsager det, og hvordan man kan slippe af med disse symptomer. Jeg har samlet noget af min viden i min blog, som du kan finde her: rosacea blog

Rosacea er meget ofte relateret til en ubalance i tarmfloraen, og derfor er der en del ting der kan forværre rosacea. Nedenfor har jeg samlet en kort oversigt over to af de værste syndere når det kommer til rosacea symptomer.

Alkohol og vin

Jeg læste en større undersøgelse om amerikanske sygeplejersker. De blev spurgt om deres alkoholindtag, og hvor mange af dem senere udviklede rosacea. Folk, der drak 1-3 glas hvidvin om måneden, havde en 14% øget risiko for rosacea sammenlignet med folk, der slet ikke drak. De, der drak 5 eller flere glas hvidvin om måneden, havde en 49 procent øget risiko.

Mennesker, der drikker alkohol, er 8-28 % mere tilbøjelige til at udvikle rosacea senere i livet.

Meget interessant har rødvinsdrikkere ikke haft en øget chance for at udvikle rosacea, og det spekuleres i, at flavonoiderne i rødvin kan forhindre udviklingen af ​​rosacea.

Niveauet af alkoholeksponering varierer, når en person har rosacea. Hvidvine er generelt nemmere at tolerere end rødvine, når det kommer til at undgå ansigtsblænding.

Et af de stoffer i vin, der især irriterer rosacea, er histaminer og andre biogene aminer. Mængden af ​​histamin i vin afhænger af, hvordan vinen er fremstillet. Specielt mærkede vine har et lavt indhold af histamin og kan købes online i Tyskland, f.eks.

Jeg har selv prøvet lidt (som jeg er vant til), og det er næsten helt sikkert en Grüner Veltliner. De er nemme at lave, så de er normalt lave i histamin. Dette er altid mit mål, hvis jeg ikke er sikker.

Ost

En anden synder er ost. Ost er fermenteret mælk, det vil sige mælk, der omsættes af bakterier. Forskellige bakterier giver ost forskellige egenskaber, nogle kan give ost en særlig konsistens, mens andre har en unik smag. Nogle bakterier danner biogene aminer, såsom histamin, tyramin og cadaverin, som ofte er et problem for os med rosacea.

Når du begynder at lave ost, kan du starte med råmælk på to måder – frisk mælk med naturlige bakterier fra køer/geder/får/kameler eller varmebehandlet mælk, hvor de naturlige bakterier er døde ved kortvarig opvarmning. Råmælksost tilbyder et mere spændende produkt, hvor smagen varierer, men er også en, der kan indeholde mange biogene aminer. Gede- og fårekolostrumost indeholder typisk flere biogene aminer, fordi de kan lide at spore de bakterier, der danner dem.

Renligheden af ​​mejeriprodukter er meget vigtig, og når der måles høje koncentrationer af biogene aminer i færdig ost, skyldes det som regel, at mejeriproduktet er forurenet.

Det næste punkt er starterkulturen. Bakterier tilsættes for at give den fremstillede ost de ønskede egenskaber. Det er en anderledes kultur, der gør forskellen mellem Emmental og Danbo. Nogle kulturer har færre problemer end andre.

Jeg har oplevet, at nogle typer ost tåler jeg bedre end andre, men jeg har også fundet en løsning på at spise ost uden at få udslæt.