Gode bøger til tosprogede

Den rette litteratur kan være en enorm hjælp til børn, og også voksne, med dansk som andetsprog til at forbedre deres sproglige evner.

Udfordringer for tosproget

At være tosproget med dansk som andetsprog kan være en kilde store problemer. Specielt hvis man ikke har et grundlæggende sprogligt fundament, kan det være svært at lære sprog nr. to. Og uden gode evner i dansk kan det kontakten til omgivelserne og deltagelse i et socialt liv bliver virkeligt svært.

 

Skoler med mange tosproget

Det kræver ressourcer, at have mange tosproget i samme skoleklasse, da det kræver en ekstra indsats at få dem til at arbejde med at gøre deres dansk bedre. Derfor kan der opstå problemer med at børn med svært tilpasset børn på skoler, hvor der er mange elever i samme klasser med behov for ekstra ressourcer til at lære dansk.

Litteratur kan hjælpe

En god måde at komme videre med sin indlæring af dansk er at læse. Og specielt at læse litteratur, der er udviklet til netop tosprogsundervisning kan gøre en enorm forskel. For der findes nemlig en del litteratur, der er lavet til dette formål. Hos Forlaget Elysion er udkommet et stort udvalg af materiale, der er beregnet til tosprogsundervisning. Dette omfatter både litteratur til begynderundervisning og til litteratur der egner sig til voksenundervisning.

Dansk for Sprogører

Til undervisning af børn der er tosproget er blandt andet serien Dansk for sprogører en god mulighed. En super spændende serie af materiale til undervisning. Denne serie er specielt målrettet elever i modtagerklasser og i -centre. Altså med et ordforråd der passer til denne gruppe. Serien består af indtil videre otte opgivelser

Forstå, hvad du læser

Serien Forstå, hvad du læser er danskmateriale til undervisning i indskolingen, men også til specialundervisning. Dette materiale indeholder rigtig mange opgaver, først på ord-niveau og siden på sætning-niveau, der kan rykke rigtig mange ting i undervisningen. Serien udbygges i øvrigt hele tiden.

Også til voksne

I udvalget af undervisningsegne materiale til tosproget fra Forlaget Elysion findes også et stort udvalg af materiale til voksne. Materiale der er egnet til at benytte i forbindelse med undervisning på blandt andet en række sprogskoler. Et eksempel på dette er serien Rundt i Dansk, hvor eleverne får mulighed for at træne basal afkodning men også læseforståelse plus stavning og ordforråd. Materialet kan med stor fordel også bruges til selvstudie, og så har det en stor samfundsmæssig og historisk relevans. Generelt er der fra Forlaget Elysion rigtig mange muligheder for materiale og litteratur for tosproget med dansk som andetsprog.